Основни компоненти за изграждането на сауна, видове сауни

С идването на хладните месеци и затварянето на нашите басейни не бива да мислим, че удоволствията за нас са приключили. Предстоят нови прекрасни моменти с топлата и уютна сауна, парна баня и хидромасажна вана.

Преди да разгледаме всички основни компоненти, които са универсални за всяка сауна, е важно да отбележим разликата между двата различни вида технологии за сауна, традиционна и инфрачервена.

Сауните са отопляеми, затворени, облицовани с дърво помещения с различни опции за пейки с места за сядане и лягане, различен дизайн и капацитет. Интензивната топлина осигурява значителни ползи за здравето на човека като детоксикиращо изпотяване, облекчаване на болки и дълбока релаксация.

Ако се наслаждавате на пара в сауната, по-високи температури и по-социална среда, тогава традиционната сауна може да е най-добрата сауна за вас. Тези сауни могат да бъдат вътрешни или външни. Средната температура варира между 85-88 градуса. Традиционните сауни загряват въздуха, за да загреят тялото. Именно затова въздухът е сух, докато не поръсите вода върху горещите камъни. Температурата и влажността също се регулират чрез добавяне на вода върху камъните. Оптималното време за престой е около 10-15 минути.

 Ако предпочитате по-ниски температури, но с проникваща в тялото топлина, инфрачервената сауна може да бъде най-добрият избор за сауна. Инфрачервените сауни загряват директно тялото ви. Тези сауни са предназначени само за употреба на закрито. Оптималната температура варира между 51-55 градуса. Инфрачервената енергия прониква в тялото и повишава вътрешната температура – активирайки по-изразено изпотяване. Температурата може да бъде контролира за разлика от влажността. Оптималното време за използване е около 10-15 минути, но често продължава повече поради по-ниските температури.

Защо сауните са направени именно от дърво?

 Сауните стават много горещи и трябва да бъдат проектирани така, че посетителите да се чувстват комфортно в тях. Дори при максимални температури над 88 градуса, дървените пейки и дървените стени остават относително хладни на допир – позволявайки на хората да лежат на пейките или да се облягат на стените, без да се изгорят. Други материали като например плочки биха били твърде горещи за допир. Обикновено дъските за сядане са изградени от абачи (бананово дърво) или от кедрово дърво. Стените най-често са покрити със скандинавски бял смърч или кедър. Тези дървени материали не само задържат топлина и влага, но също така са много лесни за поддържане чисти.

Дървена пейка за сауна

За да получите най-голяма ефективност от вашата сауна и да увеличите броя на посетителите, които искат да й се насладят е важно да увеличите максимално пространството на пейката и да сведете до минимум загубеното подово пространство. Обикновено планът за сауна трябва да включва място както за долна пейка, така и за горна пейка. С изключение на някои по-малки модели, оптимизирани за малко пространство и по-малко хора, които обикновено имат една пейка само за сядане. Желателно е да предвидите около 60 сантиметра пространство на пейката за всеки отделен посетител.

Нагреватели за сауна

Сърцето на сауната е нейният нагревател. Може да се обърнете към нас за съдействие, за да сте сигурни, че ще получите най-добрия модел нагревател, най-доброто разположение за него и съответните опции за контрол, за да усъвършенствате изживяването в сауната.

Традиционната сауна се загрява с печки за сауна и висококачествени камъни за тях. Камъните трябва да издържат на високи температури. Трябва да са достатъчно големи, за да може въздухът да циркулира между тях за по- голяма ефективност на работата. Всички камъни за сауна трябва да бъдат препоръчани и тествани от производителя на печката.

Висококачествени печки за сауна може да намерите тук

При инфрачервените сауни топлината се произвежда от излъчвател, който излъчва инфрачервени вълни, за да осигури топлина и така загрява директно човешкото тяло.

Стъклена врата

Изцяло стъклените врати се превърнаха в стандарт, предвид техните стилни и издръжливи характеристики и функционалност. Стъклото е устойчиво на високи нива на топлина, както и на мокра и суха пара.

В нашия сайт може да намерите всичко необходимо за изграждане на сауна: висококачествени дървени материали, печки за сауна, контролни табла, допълнително оборудване, аксесоари и аромати за сауна. Предлагаме богата гама от панелни сауни.

Свързани чрез етикети

Sonntag Montag Dienstag Mittwoch Donnerstag Freitag Samstag Januar Februar März април Kann Juni Juli август септември Oktober ноември Dezember

Регистрация на нов профил